Súhlasím stebou Ash, moje dedukcie by boli relevantné iba za podmienky, že by bola každý rok rovnaká porota, alebo by porota vyhodnocovala podľa nejakého určeného kľúča (viď. Cena Karla Čapka, ale o tom si už písal
...)
Tak pozrel som sa trochu na tú tabuľku, a so svojimi lajickymi štatistickými schopnosťami som skúsil nájsť pár zaujímavostí:
1. čakal som, že z Bratislavy (BSK) bude značné zastúpenie, ale aj tak sa mi to číslo zdá dosť vysoké, na druhej strane východ je zastúpený pomenej.
- vo finále je 4x Bratislavský a 1x Prešovský kraj.
2. priemerný počet znakov je 26134, takže autori znakmi zbytočne neplytvali. Maximálne bola poviedka s 44996 znakmi, minimálne s 2205. Dlhších poviedok (nad 22500 znakov) bolo 103 a v priemere získali 27,4 bodu. Naproti tomu kratších poviedok (do 22 500 znakov) bolo 68 a získali v priemere 22,7 bodu.
- vo finále je to 3:2 pre dlhšie poviedky. To ale nebude odpoveď na otázku, či je lepšie písať krátke, alebo dlhé poviedky
3. Žánre:
SF ( + kombinácia s iným žánrom) - prišlo 57 prác s priemerným hodnotením 26,6 bodu
H ( + kombinácia s iným žánrom) - prišlo 39 prác s priemerným hodnotením 24,7 bodu
F ( + kombinácia s iným žánrom) - prišlo 75 prác s priemerným hodnotením 25,13 bodu
- vo finále je to 3 x SF, 1x SF/H a 1xF
4. 90 žien sa zúčastnilo v konkurencii 86 mužov.
- vo finále to je 1:4 v prospech mužov
Takže absolútne irelevantné zistenie z môjho mini výskumu: Tento rok bol úspešný autor z Bratislavského kraja, píšuci v žánri SF poviedku dlhšieho rozsahu (nad 22 500 znakov) ....tak, a teraz ma Ash zotri protiargumentmi
** za správnosť výsledkov a prezentovaných čísel nezodpovedám