Mapa hodnotení MCF 2016

Všeobecné diskusie a iné kecy

Re: Mapa hodnotení MCF 2016

Odoslaťod Ash » St, 29. Jún 2016, 07:54

Najpriamejšia cesta je poznať sa s autorom, ktorý ti dovolí poviedku prečítať. Autori sú zvyčajne ochotní poskytnúť poviedku na čítanie, pokiaľ človeku dôverujú a dúfajú, že od neho dostanú užitočnú spätnú väzbu. Odhliadnuc od prvej podmienky, pre prebiehajúcu súťaž Martinus Cena Fantázie je už na užitočnú spätnú väzbu neskoro, pretože uzávierka bola pred mesiacom a autori už na svojich textoch nemôžu nič zmeniť.

Pýtať si poviedky na prečítanie od niekoho iného než autora, je neetické. Bez jeho súhlasu nie je možné texty posunúť ďalším čitateľom, minimálne z dôvodu, že šírením textu hrozí strata jeho anonymity a tým pádom diskvalifikácia v súťaži.

Ale pokiaľ máš záujem o rozpracované poviedky či iné literárne texty vo všeobecnosti, je viacero možností. Osobne som členom dvoch takto zameraných komunít. Jednou z nich je tento klub, ktorý spravujem. V súčasnosti sa tu rozoberali dve poviedky určené pre súťaž Ohnivé pero (z toho jedna je moja).
Druhou skupinou je workshop vydavateľstva Hydra, kde si autori raz mesačne navzájom radia a hodnotia svoje výtvory. Stretnutia sú v Bratislave, ale keďže sa pripomienky posielajú písomne, zúčastňujú sa autori z celého Slovenska.

Tajným bonusom oboch týchto skupín, keďže obe využívajú internetové technológie, je prístup k starším poviedkam (aj tým pre Cenu Fantázie). V tomto klube sa tento rok nepreberala žiadna poviedka do MCF, ale po minulé roky sa ich to niekoľko premlelo. V Hydre sa ich viacero vyskytlo i tento rok.
Ash
Administrátor stránky

Založený: St, 02. Dec 2009, 20:25

Odoslaťod AA » St, 29. Jún 2016, 08:35

Vyzerám, že sa neeticky správam, ale ja som po predošlom vysvetlení chápala, že je vytvorená stránka, kde tí, čo chcú, poviedky uverejnia, a teda sú verejne neverejne sprístupnené, a dá sa na ňu prihlásiť.
Na Ohnivé pero občas mrknem, no nevedela som, že sa tam môžu nájsť poviedky, ktoré sú súčasne zaslané do súťaže CF, alebo som si nevšimla odkaz, že poviedka je zaslaná do CF, alebo čo. Asi nemám dosť informácií, aby som chápala fungovanie prepojení, tajnosti či odtajnenia. Ideálne by bolo, keby poviedky boli sprístupnené. Ale to by som chcela veľa. :)
AA

Odoslaťod Ash » St, 29. Jún 2016, 09:16

Skúsim to vyjasniť: Neverejný internet je oveľa väčší ako verejný. Sú to všetky stránky, kam sa nedostaneš bez prihlásenia, bez povolenia alebo jednoducho bez znalosti, že také konkrétne stránky existujú. Nedostanú sa do nich ani roboty vyhľadávačov, takže sa neobjavia vo výsledkoch vyhľadávania googlu ani iných vyhľadávacích strojov.

Poviedky uložené na neverejnom internete (v uzavretých skupinách, v mailových schránkach, na cloudoch) teda nie sú zverejnené a tým neporušujú súťažnú podmienku nezverejnenia. Na sprístupnenie týchto poviedok komukoľvek musí prejaviť autor svoju vôľu. Nejde teda iba o prihlásenie sa niekam, ale o pozvanie a súhlas tých, ktorí tam svoje poviedky dali. Platí to podobne pre tento klub aj pre workshop Hydry.

Ohnivé pero nemá žiadne spojenie s Cenou Fantázie a jedna konkrétna poviedka sa nemôže naraz zúčastniť v oboch týchto súťažiach. V tomto klube sú aktuálne dve poviedky, ktoré idú do Ohnivého pera, ale žiadna poviedka, ktorá by išla do tohtoročnej MCF.

Zverejnenie poviedok zakazujú štatúty súťaží. V MCF sú zakázané poviedky, ktoré boli zverejnené alebo sa zúčastnili nejakej súťaže - jednak kvôli anonymite ale aj kvôli exkluzivite. V Ohnivom pere stačí, aby poviedka nebola publikovaná. Takže prakticky sa dá do OP poslať poviedka, ktorá sa predtým neumiestnila v MCF a nevyšla v zborníku (a spĺňa ostatné náležitosti - v OP je povolený menší rozsah poviedky než v MCF).
Ash
Administrátor stránky

Odoslaťod Lox » Pi, 29. Júl 2016, 23:58

No, po poslednom Sašinom blogu som sa prišiel pozrieť ako je na tom moja poviedka na mape. Len sa to ešte asi nezarátalo, alebo sa to ťažko identifikuje. Stavím sa o pár dní (alebo ak niečo treba, viete kde ma nájdete).
Lox

Založený: Po, 12. Dec 2011, 17:14

Odoslaťod Ash » Ut, 16. Aug 2016, 08:12

Aktuálny stav hodnotenia a mapovania poviedok:
Doteraz bolo v blogoch ohodnotených 58% poviedok, z toho Soyka ohodnotila 61% a Saš 55%.
Z počtu doteraz ohodnotených poviedok je 45% identifikovaných v mape.
Z celkového počtu poviedok má aspoň jedno hodnotenie priradených 39% poviedok.

Vzhľadom na zvýšenú náročnosť lúštenia tejto čitateľskej šifry to považujem za slušný úspech. Ďakujem všetkým, ktorí prispeli svojimi informáciami či tipmi k správnosti údajov.
Ash
Administrátor stránky

Odoslaťod Ash » St, 24. Aug 2016, 15:45

Občerstvené štatistiky:
Celkovo ohodnotených 65% poviedok.
Z ohodnotených je takmer polovica (48,7%) identifikovaná v mape.
Z celkového počtu poviedok má aspoň jedno hodnotenie priradených presne 40%.

Do vyhlásenia finalistov zostávajú necelé tri týždne. Dovtedy sa na základe ďalších blogov budem usilovať dosiahnuť čo najúplnejšiu mapu, aj keď zo samotných hodnotení je zrejmé, že 100% je nereálnych. Dopĺňať mapu sa budem snažiť aj počas hlasovania čitateľov, až do vyhlásenia víťazov.
Ash
Administrátor stránky

Odoslaťod adammacaj » St, 31. Aug 2016, 13:08

Môžem administratívnu otázku?
Keď viem identifikovať svoju poviedku (alebo dalsie co sa mi dostali do ruk) v niektorom z hodnotení, môžem ich priradiť do tabuľky nech uľahčím jej tvorbu?
Dakujem.
adammacaj

Založený: Št, 09. Okt 2014, 09:39

Odoslaťod Ash » St, 31. Aug 2016, 15:06

Editovanie tabuľky robím osobne, aby som jej stav udržal pod kontrolou. Každopádne neváhaj, pošli mi správu, mail, napíš mi na FB, nahodím údaje rýchlo, spoľahlivo a anonymne.
Ash
Administrátor stránky

Odoslaťod adammacaj » So, 10. Sep 2016, 17:48

Poslal som info cez facebook aj s updatom ohladom hodnotenia druhej porotkyne, sprava vam asi zapadla niekde medzi nevyziadane...
adammacaj

Založený: Št, 09. Okt 2014, 09:39

Odoslaťod Ash » So, 10. Sep 2016, 17:52

Áno, FB tie správy predo mnou utajil, kým som sa ho priamo nespýtal. Tabuľka doplnená. Vďaka.
Ash
Administrátor stránky

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Všeobecné

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.