Dnešná poviedka
Janka Javorka: CC 2.0
Dosť dlho som po prečítaní tejto poviedky rozmýšľal, ako ju uchopiť. Napokon som pochopil, že sa ma snaží klamať telom. Toto nie je scifi z budúcnosti, kde vládnu počítače a zotročujú ľudí vo svojej sieti. Nie je to ani detektívka o vyšetrovaní záhadných úmrtí.
Toto je fantasy. Toto je rozprávka o čarodejnici, ktorá sa tvári ako obyčajná pracovníčka stredného manažmentu. Čarodejnica, ktorá lapá do svojich osídiel nevinné (nie doslovne) devy a s ich pomocou chce dosiahnuť svoj zámer - "svetový mier" (alebo niečo podobne honosné a ambiciózne). Lenže keď tie devy nechápu ťažké bremeno budovania lepšieho sveta a kazia jej kúzla, tak sa im sem-tam prihodí nešťastie.
Takáto interpretácia dáva príbehu oveľa väčší zmysel. Vysvetľuje sa tým, prečo nový systém CallCentra vznikol "z ničoho", dovoľuje nám to ignorovať technické pasáže o prepájaní ľudských myslí so strojom, hrabaní sa v grafoch a tlačových zostavách, preťaženiach a výkonnosti systému. Všetky tieto detaily obsahujú nedokonalosti, ktoré kazia celkový dojem čitateľa.
Podstatné sú aury, kúzla a čary, čo ľuďom našepkávajú, že svet môže s CallCentrom fungovať lepšie, než bez neho. To je podľa mňa posolstvo príbehu - marketing a reklama sa nám neustále snaží nahovoriť, že za primeraný mesačný paušál môžeme premeniť svoj svet na rozprávku. No v centre takej rozprávky sa zvyknú vyskytovať čarodejnice, čo napriek svojej dobrej snahy skončia v peci.