Tak som si to takmer všetko prečítal.
Ak sú toto najlepšie poviedky, tak to bol fakt slabý ročník.
Dúfam, že Anna Olejárová vyhrá - jej poviedka je síce nenáročná oddychovka, ktorá by v súboji s dobre napísanými hlbokomyseľnými textami neuspela, ale tu nemá konkurenciu. Nechcem tým povedať, že je blbá, je len jednoduchá. Blbé sú tri zo štyroch ostatných. Osobne by som do nej trocha pridal zopár tabletiek nitorgycerínu - absurdnosť celého deja by vyššiu porciu humoru bez námahy uniesla - a trocha individualizoval Jozefov Novákov. Prečo sa namiesto uškŕňania nerehotať? Ale inak v pohode. 8/10
Prekvapivo ma celkom potešil Forrest. Ale až mierne sentimentálnym záverom v duchu klasických amerických sci-fi poviedok starších ako ja. Len škoda, že sa k tomu záveru dospelo dosť nezaujímavým spôsobom a polovica "sci" projektu Omni bola rozuzlenie poviedky nepodstatná rovnako ako profesorský titul F. T. Lawrenca. Mimochodom, ten americký film som nevidel a myslím si, že by rovnako dobre fungovala aj prezývka napríklad z nejakého večerníčka - len by ju bolo treba vybrať s rozumom. 6-7/10
Farebného dedka zjavne nenapísal génius Coltonmeierovho formátu. Čo je škoda, lebo z toho nápadu by sa dala vytrieskať novela. Bohužiaľ, začiatok razil umelinou v miestach kde musel vysvetľovať a postavičky (nie postavy) boli príliš neživotné aby mohli byť sympatické. Hej, snažili sa, ale málo. A ani ma tak nesklamalo klišé na záver (ktoré som pre nedostatok postáv aj tak nebral vážne), ako skôr smutné konštatovanie, že tajné zložka receptu bola z rovnakého súdka ako tajomstvo zrodu Ninja korytnačiek. 5/10
Na Sarah škoda slov. Čo je to? Štatistická anomália v hodnotení? 3/10
No a nakoniec ten Koniec. Najprv tam boli guľaté štíty. (Podľa vzoru kockovaná košeľa.) Potom sťažeň a rahno ako obrovský kríž. (Spustená plachta bola asi v koši na bielizeň spolu so štipcami.) Potom videl muž na prove to isté ako veslári. (Obrátení k prove chrbtom.) No a potom som si spokojne pripomenul, že je dobré nebyť porotcom. Nič ma neprinúti dočítať text o niečom, čomu jeho autor zjavne nerozumie. 0/10