Ja budem o niečo prísnejšia. Poviedka má skutočne dobré "sci", ale horšie "fi". Zaujímavý nápad, zrozumiteľne vysvetlený, prevedený do užitočnej technológie, ktorej fungovanie autor čitateľovi názorne predvedie. Pri tom všetkom však, hoci príjemne, ubehnú dve tretiny poviedky bez toho, aby sme sa dostali k hlavnému konfliktu. Tu vo veľkom chvate nastane 5 minút napätia, kým sa protagonista dozvie, že celý problém vlastne niekto (mimochodom veľmi elegantne , thumbs up
) vyriešil zaňho.
Keďže ide o najväčšieho lakera vo vesmíre, nedá sa povedať, že by to nebolo konzistentné, ale aj tak mám pocit, že by ma príbeh viac zaujal vyrozprávaný z uhla niektorého z veliteľov (je to veliteľ, ak je tam sám?) ostatných dvoch staníc, ktorí sa do riešenia/skomplikovania situácie aj priamo zapojili. Alternatívne by sa mi tu črtal aj etický konflikt: Ako by bolo pri takejto technológii poriešené právo na ochranu súkromia?
Inak sa mi čítalo dobre a rýchlo, len ma občas po jazykovej stránke vyrušil vplyv angličtiny, napríklad perfektný zločin (perfect crime). Ale to sú už detaily, aby mali aj korektori z čoho platiť účty