Michal Brat: Forrest - štýl, ktorým píše autor sa mi veľmi dobre čítal. Odsypávalo to ako hodiny a za chvíľu som sa prehrizol textom. Celú myšlienku sledovania minulosti považujem za veľmi nápaditú. Nie som síce žiadny fyzik, ale vedecké postupy boli uveriteľne vysvetlené, takže som stým nemal problém. Akurát trochu mi nesedel nápad na cestu na Proxima Centauri, to sa mi zdalo vcelku nereálne. Každopádne to nepokazilo celkový dojem. Jednu vec som si na Michalovi Bratovi všimol. Čítal som od neho síce iba dve poviedky ( túto a Oceľové oči z MCF 2015), ale v týchto textoch sa príbeh spočiatku vyvíja iným smerom, ako nakoniec skonči. V Oceľových očiach som očakával rozuzlenie správy z vesmíru ako hlavnú líniu a nakoniec to skončilo pri príbehu hlavného hrdinu ktorý túto správu vlastne odignoroval a žil si ďalej svojim životom. Teraz som čakal napínavé vyšetrovanie lúpeže na štýl Minority report s neočakávaným odhalením súvislostí, a zas to skončilo mimo môjho očakávanie. To ale nutne neznamená, že to považujem za mínus. Veľmi dobré čítanie
Filip Brišš: Sarah - text je opäť dobre a čitateľne napísaný. V tomto smere asi budú všetky finálové poviedky zbierať plusové body. Scifi mám rád, je to tak povediac moja šálka kávy. Námet vzťahu ľudí a robotov nie je nový a s výčitkami, ktoré sa tu objavili predomnou musím z môjho pohľadu súhlasiť. Prečo robot "ľudsky" čítal knihy, keď si ich mohol stiahnuť zo siete, ktorá je tam niekoľkokrát spomínaná? Prečo sa veterán nesprával ako veterán? Prečo na konci nový robot prejavili emóciu úsmevom, keď sa k nemu veterán správal chladne ako ku stroju? No, to sú otázky, na ktoré som v texte nenašiel odpoveď. Inak len tak pomimo, nápad, ktorý o pár riadkov vyššie spomenul Michal "Inferio" by bol podľa mňa hodný spracovania...
Róbert Hric: Koniec sveta príde skôr - po scifičkách, ktoré nás previedli vesmírom nás to hodilo späť na Zem. A že to bola riadna rana rukoväťou vikingského meča!!! Chvíľu som si musel zvykať na drsný slovník a drsných hrdinov, ale po pár odstavcoch som sa ocitol v zaujímavej družine plnej rôznych výrazných charakterov. Tie sú opísané dobre, rovnako ako aj osobné tragédie protagonistov. Nemal som problém sa stotožniť s bandou vyhnancov v pre nich neznámej krajine. A tak isto ako Ash, musím priznať, že ako prvé ma napadlo, že stroskotali kdesi v ústi amazonky. A anakonda v ich očiach bola drakom
Ale nakoniec som sa zorientoval, čo je dobrá správa. Prvú polovicu textu som hľadal márne náznaky fantasy, aby sa na mňa v závere vyrútili zo všetkých strán rovnako ako oživlé mŕtvoli na hrdinov príbehu. Veľmi dobré. Prísľub pokračovania cesty hrdinov, pri ktorom pošlú do Valhaly ešte mnoho mužov bude istotne rovnako zaujímavý, ako toto čítanie.