od kotlik » St, 28. Sep 2016, 13:28
Ash: donútil si ma rozmýšľať, ktorý ročník považujem za najsilnejší . Pospomínam si, lebo máš pravdu, že ten minulý nebol "pretlak" kvality, skôr som mal na mysli "reči" naokolo a krásny súboj. Boli grafy, pekné obrázky - mám pocit , že aj autori sa aktívnejšie prezentovali. Teraz je to také vlažné. Ja osobne tiež neobhajujem svojho favorita, lebo som si vybral rovnako, ako ty v reštaurácii. To je úplne trefné tvrdenie.
Osobne mám problém s poviedkami aké píše napríklad pani Stožická. Prešpekulovaný, nič nehovoriaci názov, dikcia deväťdesiatych rokov (to nie je na škodu) a maximálne korektný, kritikov naplňujúci výsledok. Ale na komerčnom trhu bez väčších fanfárov, nejaká zabudnutá zbierka, všetko tvorba skôr pre svoje naplnenie a potešenie a pre kritikov. Keby som si mal tento rok trochu zaveštiť, tak jej bude pripísaná cena Biblioteky, cena Fantasy a predpokladám aj cena Poroty. Čitateľské hlasovanie jej utečie tesne - 2/3 miesto.
pani Javorka je niečo ako pani Stožická, no s nižším budgetom. Ale inak je to pre mňa to isté, len slabšie.
pani Kadrinková sa sem dostala buď omylom, alebo nie som ani okrajovo cieľová skupina a proste tomu nechápem. Ale tam mi pokulhávalo asi úplne všetko (na to, že ide o finálový text).
pán Kotlárik sa pokúsil nasilu šokovať, a tak doprial Štúrovi v prvom odseku orálny sex. Tam moje uchvátenie poviedkou končí a znovu prichádza až k záveru, ktorý bol príjemný.
a pán Petro? Nadpriemerný text so slabými dialógmi. Ale zo všetkých tých možností mi prišiel ako to nazjdravšie jedlo.
jano: o tých hororoch hovoríš múdro - sám som fanúšik, a ak si Janko Stopjak, tak minulý rok som za teba hlasoval. Ak si Janko Iša, tak tvoja bola tiež výborná, ale hlas som mal len jeden. Avšak - osobné preferencie tu budú vždy, a porotca môže horor zavrhnúť rovnako ako akýkoľvek iný žáner. Keď sa pozrieš na finalistov jednotlivých cien a trochu sa na CZ/SK scéne orientuješ, tak tam uvidíš meno Honza Vojtíšek. To je preborník českej undergroundovej scény v horore, robí aj časopis. Bohvie kde ten skončil pri takejto porote, možno niekde v polovici. Našťastie vďaka Cene Béla si ju budeme mať možnosť prečítať, ak by aj nevyhral - do zborníku sa snáď dostane. Rozsah a kapacitu hororu môžeš ostatne posúdiť aj presne podľa tohto - žiadny horor.